info@nashezdrave.eu

Ашваганда – колко време да приемате тази суперхрана ?

Умора - как ефективно да се борим с хроничната умора
Ашваганда - колко време да приемате

Ашваганда – колко време да приемате тази суперхрана ?

Ашваганда, известна също като Withania somnifera, е билка, която отдавна се използва в традиционната аюрведична медицина заради лечебните си свойства. Произхожда от Индия и Централна Азия, а корените ѝ се използват за производство на лекарства и хранителни добавки. На това адаптогенно растение се приписват различни благоприятни ефекти, като намаляване на стреса, укрепване на имунната система, подобряване на съня и облекчаване на тревожността. То съдържа биоактивни съединения като афанолиди, алкалоиди и стероиди, които допринасят за лечебните му ефекти. Ашвагандата е известна и със своите антиоксидантни свойства и способността си да подпомага цялостното здраве и благополучие. Популярна е със способността си да хармонизира тялото и ума. Прочетете нататък, ако се интересувате от ефектите на ашваганда или отзиви за ашваганда, в допълнение към това колко време да приемате ашваганда.

Ашваганда е билка, използвана в традиционната аюрведична медицина за насърчаване на цялостното здраве и благополучие. Препоръчва се за хора, изправени пред стрес, тревожност или умора. Тази адаптогенна билка може да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи психическото равновесие. Хората с повишен стрес на работното място или в личния си живот могат да се възползват от приема на ашваганда за намаляване на стреса и насърчаване на психичното здраве.

Препоръчва се и за хора с проблеми със съня, тъй като може да помогне за подобряване на качеството на съня. Въпреки това е важно да се консултирате с лекар, преди да приемате каквито и да било добавки, за да определите дали ашваганда е подходяща и безопасна за лицето и неговото здравословно състояние.

Какви фактори влияят върху дозировката на ашваганда?

Има много фактори, които оказват влияние върху определянето на правилната доза ашваганда за даден човек, и те са:

  • Възраст – по-възрастните хора може да се нуждаят от различни дози в сравнение с по-младите, като се вземе предвид по-бавният метаболизъм на по-възрастните хора, както и възможните лекарствени взаимодействия. От друга страна, що се отнася до децата и тийнейджърите, безопасността и ефикасността на ашваганда все още не са добре проучени при по-младите възрастови групи и резултатите все още са неясни и недостатъчни. Ето защо засега употребата ѝ в голяма степен се препоръчва само за възрастни.
  • Здравословни състояния – ежедневният прием на ашваганда може да повлияе и на текущи здравословни проблеми. Когато приемат ашваганда, хората с определени здравословни състояния, като автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза или диабет, трябва да съобразяват дозите със здравословното състояние и приеманите лекарства, както и да бъдат под лекарско наблюдение от съображения за безопасност.
  • Телесно тегло – за да се постигне желаният ефект, хората с по-високо телесно тегло трябва да приемат малко по-високи дози, отколкото хората със средно тегло.
  • Желаният ефект – дозата може да варира и в зависимост от целта на употребата, например ако целта на някого е по-скоро да контролира стреса и тревожността, дозата може да е различна от тази на човек, чиято цел е да подобри спортните си постижения или да поддържа имунитета си.
  • Форма на хранителната добавка – дневната доза зависи и от това каква форма на ашваганда искате да приемате, тъй като всяка от наличните форми съдържа различна концентрация на активната съставка. Поради тази причина има различни препоръчителни дози за праха от корен, течния екстракт или екстракта под формата на капсули.

Ашваганда – колко време да приемате

Продължителността на приема на ашваганда може да бъде индивидуална и зависи от няколко фактора.

Препоръчителната доза ашваганда обикновено варира от 300 mg до 500 mg два пъти дневно. При някои хора може да отнеме няколко седмици, за да започнат да усещат ефекта от тази билка, докато при други отговорът може да е по-бърз.

Продължителността на употребата на ашваганда зависи от насочеността и целта на употребата. За краткосрочно подпомагане на стреса и подобряване на съня тя може да се приема приблизително от 1 до 3 месеца, но за дългосрочни ползи за здравето и благосъстоянието може да се приема по-дълго – от няколко месеца до една година.

Въпреки това винаги е важно да се консултирате с лекар или квалифициран специалист, преди да започнете и продължите да приемате каквито и да било добавки или билки, включително ашваганда, за да се гарантира безопасната и ефективна употреба, особено ако имате здравословни проблеми или приемате други лекарства, тъй като ашваганда може да има взаимодействия с медицински състояния или лекарства.

Често задавани въпроси

Влияе ли ашваганда на естрогена?

Ашваганда има потенциала да влияе на естрогена. Проучванията показват, че ашваганда може да има роля за стабилизиране на хормоналния баланс, включително на естрогена. Тя действа върху хипоталамо-хипофизно-гонадната ос и може да регулира производството на естроген. Този адаптоген може да има редуциращ стреса ефект и да подобрява функцията на ендокринната система, което може да доведе до балансиране на нивата на хормоните, включително на естрогена. Ефектът върху естрогена обаче може да бъде индивидуален и е важно да се консултирате с лекар или специалист, преди да започнете каквито и да било допълнителни терапии, особено ако става въпрос за хормонален баланс.

Трябва ли да приемам ашваганда сутрин или вечер ?

Ашваганда, може да има различни ефекти в зависимост от времето на употреба. Някои предпочитат да я приемат сутрин, тъй като тя помага за повишаване на енергията и подобрява концентрацията, като по този начин помага за справяне със стресови ситуации през деня. За други е за предпочитане да я приемат вечер, тъй като има успокояващо действие и подпомага здравия сън. Важно е да познавате собствения си организъм и неговата реакция към тази билка. Препоръчително е да опитате различни периоди на употреба и да наблюдавате как ашваганда влияе на енергията, съня и общото ви благосъстояние. Също така е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог относно приема ѝ.

Кой не трябва да приема ашваганда ?

Ашваганда е билка, която често се използва в традиционната аюрведична медицина заради адаптогенните си свойства. Въпреки че има много ползи за здравето и се счита за безопасна за повечето хора, има определени групи хора, които трябва да бъдат внимателни при приема ѝ.

Бременните жени трябва да избягват приема на ашваганда, тъй като тя може да повлияе на хормоналния баланс и бременността. Страдащите от автоимунни заболявания трябва да се консултират с лекаря си, преди да я приемат, тъй като ашваганда може да повлияе на имунната система и да влоши състоянието на някои заболявания.

Друга група са хората, които приемат лекарства за сън или против тревожност. Ашваганда може да има успокояващ ефект и да засили действието на тези лекарства, което може да доведе до прекомерна сънливост или да намали тревожността до опасно ниски нива.

Лицата, страдащи от високо кръвно налягане, също трябва да се консултират с лекаря си, тъй като ашваганда може да повлияе на нивата на кръвното налягане и може да има обратен ефект, когато се приема с някои лекарства за контрол на кръвното налягане.

Винаги е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате каквито и да било добавки или билки, за да избегнете възможни отрицателни ефекти, особено ако имате здравословни проблеми или приемате лекарства.

Ашвагандата се понася добре, но има определени типове хора, които предпочитат да избягват приема ѝ от съображения за безопасност.

Източници:

https://examine.com/supplements/ashwagandha/#dosage-information

https://longevity.technology/lifestyle/ashwagandha-dosage-guide-how-much-should-you-take/

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha

 

© 2021 nashezdrave.eu