info@nashezdrave.eu

Бръчки около очите: Причини и лечение

Грижа за кожата - най-ефективните активни съставки
Бръчки около очите

Бръчки около очите: Причини, профилактика и лечение

Деликатната кожа около очите често служи като прозорец за нашите емоции и преживявания, но с течение на времето може да се превърне и в платно за видими признаци на стареене. Бръчките около очите, известни като “крачета на гарвана”, могат да се проявят като фини линии или по-дълбоки гънки, които увеличават годините на външния ни вид и влияят на самочувствието ни. Възможно е да забележите и тъмни кръгове около очите.

Разбирането на причините и намирането на ефективни решения за тези нежелани гости е ключът към поддържането на младежки и енергичен външен вид. В тази статия навлизаме в завладяващия свят на бръчките около очите, разкриваме техния произход, проучваме превантивните мерки и откриваме най-новите постижения в лечението, които могат да помогнат за изглаждане на признаците на времето.

Кои са най-честите причини за появата на бръчки около очите?

Бръчките около очите, известни още като “крачета на гарвана”, могат да имат няколко общи причини. По-долу ще ги разгледаме отблизо.

Застаряване

Естественият процес на стареене води до постепенното разрушаване на колагеновите и еластиновите влакна в кожата, поради което тя губи своята еластичност и стегнатост. В резултат на това фините линии и бръчките, включително тези около очите, се подчертават.

Излагане на слънце

Продължителното и незащитено излагане на ултравиолетови (UV) лъчи ускорява стареенето на кожата. Деликатната кожа около очите е особено уязвима към увреждане от ултравиолетовите лъчи, които могат да нарушат колагеновите и еластиновите влакна, което води до образуване на бръчки.

Лицеви движения

Повтарящите се движения на лицето, като мигане, усмихване или мръщене, могат да допринесат за появата на бръчки. С течение на времето тези мускулни съкращения създават бръчки, които стават по-видими около очите.

Дехидратация

Недостатъчната хидратация може да направи кожата суха и по-малко еластична, което я прави по-податлива на бръчки. Кожата около очите е тънка и деликатна, което я прави податлива на бръчки поради дехидратация.

Пушене

При пушенето на цигари се отделят вредни химикали, които могат да увредят колагеновите и еластиновите влакна, което води до преждевременно стареене и бръчки. Зоната около очите не прави изключение от това.

Генетика

Някои хора може да са генетично предразположени да развиват бръчки около очите си по-рано или по-ясно от други. Наследствени фактори, като типа кожа и скоростта на разграждане на колагена, могат да играят роля за образуването на бръчки.

Нездравословният начин на живот, включително неправилното хранене, липсата на сън и хроничният стрес, могат да допринесат за появата на бръчки около очите. Тези фактори могат да влошат здравето на кожата и да ускорят процеса на стареене.

Разбирането на тези често срещани причини за бръчките около очите може да помогне на хората да предприемат проактивни мерки за предотвратяване или намаляване на появата им.

Какви са методите за превенция на бръчките около очите?

Чувствителна зона около очите – тук кожата е най-деликатна. За да запазите младежкия си вид, вземете предвид следните предпазни мерки:

Защитете кожата си от слънцето

Ежедневно нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен продукт с висок SPF върху кожата около очите. Носете слънчеви очила с UV защита и широкопола шапка, когато сте на открито, за да предпазите очите си от вредните UV лъчи.

SPF

Използвайте щадящи продукти

Използвайте нежни почистващи продукти и избягвайте грубото търкане или дърпане в областта на очите. Използвайте качествен околоочен крем или серум против бръчки, съдържащ съставки като ретинол, пептиди или хиалуронова киселина, за да хидратирате и подхраните кожата.

Практикувайте упражнения за релаксация на лицето

Намалете до минимум прекомерните мимики на лицето, като например примигване или мръщене, които могат да допринесат за образуването на бръчки, откъдето идва и наименованието “мимически бръчки”. Практикувайте упражнения за релаксация на лицето или техники като йога за лице, които насърчават отпускането на мускулите и намаляват напрежението в областта на очите.

Останете хидратирани

Пийте много вода през деня, за да поддържате кожата си хидратирана и еластична. Хидратираната кожа е по-малко склонна към бръчки.

Достатъчно сън

Опитайте се да спите по 7-8 часа качествено всяка нощ. Достатъчният сън помага на кожата да се регенерира и обновява, като намалява вероятността от поява на бръчки. Помислете дали да не спите по гръб, за да не притискате лицето си към възглавницата.

Спазвайте здравословен начин на живот

Спазвайте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и храни с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали. Избягвайте пушенето и ограничете консумацията на алкохол, тъй като тези навици могат да ускорят стареенето на кожата.

Носете предпазни очила

Носете подходящи очила, като например очила, блокиращи синята светлина, или увеличителни очила, когато извършвате дейности, които могат да причинят напрежение в очите или примигване, като например използване на цифрови устройства или четене.

Като вземете тези предпазни мерки, можете да сведете до минимум образуването на нови бръчки около очите и да запазите младежкия си и сияен вид.

Защо е важно да използвате ефективен околоочен крем?

Използването на околоочен крем за бръчки е важно, тъй като той е насочен към специфични проблеми като фини линии, ветрилообразни линии и загуба на еластичност.

Околоочните кремове хидратират и овлажняват кожата, като намаляват появата на бръчки и придават по-гладка и по-пълна текстура. Те могат да съдържат и съставки, които стимулират производството на колаген, подобрявайки твърдостта и еластичността на кожата.

Освен това околоочните кремове могат да помогнат за намаляване на подпухналостта, за намаляване на тъмните кръгове, за защита от UV лъчите и за успокояване на чувствителната зона около очите. Включването на околоочен крем в рутинната ви грижа за кожата може да помогне за минимизиране на признаците на стареене и появата на фини линии, да поддържа здравето на околоочната зона и да допринесе за по-младежки и свеж вид.

Кой е най-добрият околоочен крем против бръчки?

Качествен околоочен крем може да запълни фините линии около очите. Кожата около очите е много деликатна. Освен кремове за очи има различни пластири против бръчки и серуми против бръчки.

Подходящ околоочен крем намалява подпухналостта около очите. Стягащият околоочен крем намалява фините повърхностни бръчки и осигурява подхранване на околоочната зона.

Най-добрият околоочен крем е едновременно овлажняващ и стягащ околоочен крем в едно, за да изглади бръчките. Тъй като кремът за очи се грижи за чувствителната кожа около очите, е важно той да съдържа качествени съставки.

В нашата оферта има точно такъв околоочен крем Opuncio. Той съдържа натурални съставки и при редовна употреба може да изглади бръчките около очите. Той перфектно овлажнява кожата на околоочния контур и забавя стареенето на кожата в зоната около очите.

Как използвате околоочния крем или серума за очи?

Започнете да използвате подходящ околоочен крем възможно най-скоро, за да може дори леките околоочни кремове да намалят бръчките около очите.

Нанасяйте околоочния крем в идеалния случай както сутрин, така и вечер. Ако обаче нямате достатъчно време сутрин, достатъчно е да го нанасяте само вечер върху почистена кожа.

Когато нанасяте, масажирайте нежно зоната около очите, за да не ги засегнете.

Източници:

Global periorbital skin rejuvenation by a topical eye cream containing low molecular weight heparan sulfate (LMW‐HS) and a blend of naturally derived extracts – PMC (nih.gov)

Efficacy of anti-aging products for periorbital wrinkles as measured by 3-D imaging – PubMed (nih.gov)

Anti-Wrinkle Benefits of Peptides Complex Stimulating Skin Basement Membrane Proteins Expression – PMC (nih.gov)

© 2021 nashezdrave.eu