info@nashezdrave.eu

Отървете се от бръчките на челото!

Грижа за кожата - най-ефективните активни съставки
бръчки по челото

Гладка и млада кожа: Отървете се от бръчките на челото!

С напредването на възрастта обикновено започваме да забелязваме линии и бръчки по лицето си, особено по челото. Известни още като тревожни или мимически линии, бръчките на челото могат да се появят още в двадесетте години и често са източник на понижено самочувствие както при мъжете, така и при жените. Въпреки че са естествена част от процеса на стареене, бръчките на челото могат да бъдат причинени и от различни фактори, включително генетика, излагане на слънце и мимики. В тази статия ще обсъдим различните видове бръчки на челото, причините за тях и ефективните начини за намаляване на появата им и предотвратяване на по-нататъшно увреждане на кожата.

Бръчки на челото – какви видове има?

По-долу ще ви запознаем с най-често срещаните видове бръчки на челото.

Хоризонтални бръчки

Тези бръчки са най-често срещаният тип бръчки на челото и се причиняват от повтарящото се движение на мускула на челото, който отговаря за повдигането на веждите и създаването на мимики.

Вертикални бръчки

Тези бръчки се движат вертикално между веждите и често се наричат бръчки на лицето или “единадесетки”. Те се причиняват от свиването на мускула corrugator supercilii, който придърпва веждите навътре.

Крачета на врана

Това са бръчки, които се появяват във външните ъгли на очите и могат да се разпространят към челото. Те често се причиняват от примигване или усмивка, които стягат мускулите на орбикуларис окули около очите.

Заешки бръчки

Това са бръчки, които се появяват на върха на носа в близост до вътрешните ъгли на очите. Те често се причиняват от многократно чесане на носа.

Притеснителни линии

Това са бръчки, които се появяват като хоризонтални линии на челото, но са по-близо до линията на косата. Често се причиняват от хроничен стрес, тревожност и безпокойство.

Важно е да се отбележи, че бръчките на челото могат да бъдат комбинация от различни видове бръчки и видът им може да варира в зависимост от индивида.

видове бръчки

Кои фактори предизвикват появата на бръчки на челото?

Стареене

С напредването на възрастта кожата ни претърпява различни промени, които могат да допринесат за образуването на бръчки, включително намаляване на производството на колаген и еластин. Колагенът и еластинът са основни протеини, които придават на кожата структура и еластичност, и когато количеството на тези протеини намалее, кожата става по-тънка и по-податлива на бръчки и увисване.

Излагане на слънчева светлина

Излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето може да увреди кожата и да доведе до преждевременно стареене. Ултравиолетовите лъчи могат да разрушат колагена и еластина в кожата, което води до появата на бръчки, слънчеви петна и други признаци на стареене.

Силни движения на лицето

Повтарящите се движения на лицето, като мръщене или примигване, могат да доведат до образуване на бръчки с течение на времето. Тези движения могат да създадат бръчки в кожата, които с възрастта стават все по-изразени.

Пушене

Пушенето може да увреди колагена и еластина в кожата, което води до преждевременно стареене и бръчки. Освен това тютюнопушенето може да доведе до свиване на кръвоносните съдове в кожата, което намалява притока на кръв и кислород към кожата, което може да допринесе за появата на бръчки.

Генетика

Някои хора може да са по-податливи на образуване на бръчки поради генетични фактори. Например, някои хора могат да имат естествено по-тънка или по-суха кожа, което може да допринесе за образуването на бръчки. Освен това семейната история също може да играе роля в развитието на бръчките, тъй като някои генетични особености могат да се предават от родителите на децата.

Дехидратация

Когато кожата е дехидратирана, тя може да стане суха и да загуби еластичността си, което може да допринесе за появата на бръчки. Важно е да поддържате хидратацията, като пиете много вода и използвате овлажняващи продукти, за да поддържате кожата хидратирана.

Неправилно хранене

Диетата с недостиг на основни хранителни вещества, като витамини и антиоксиданти, може да ускори процеса на стареене и да допринесе за появата на бръчки. За да поддържате здрава кожа, е важно да се храните балансирано, богато на плодове, зеленчуци и други богати на хранителни вещества храни.

Стрес

Хроничният стрес може да накара организма да произвежда кортизол – хормон, който може да разруши колагена и еластина в кожата, което води до образуване на бръчки. Овладяването на стреса с техники за релаксация, като йога или медитация, може да помогне за намаляване на производството на кортизол и да спомогне за здравословен и младежки вид на кожата.

причини за появата на бръчки

бръчки по челото – какви методи съществуват за премахването им?

Въпреки че не е възможно да се премахнат напълно бръчките на челото, има няколко процедури и промени в начина на живот, които могат да помогнат за свеждане до минимум на появата им. Също така съществуват ефективни козметични продукти за намаляване на бръчките.

Инжекции с ботокс

Ботоксът е невротоксин, който може да се инжектира в мускулите, причиняващи бръчките. Токсинът временно парализира мускулите, като намалява способността им да се съкращават и свежда до минимум появата на бръчки.

Дермални пълнители

Дермални пълнители, като хиалуронова киселина, могат да се инжектират в кожата, за да запълнят бръчките и да добавят обем. Това лечение може да помогне за изглаждане на бръчките и да придаде на кожата по-младежки вид.

Химически пилинг

С помощта на киселинни разтвори горният слой на кожата се отстранява, за да се разкрие по-свежа и гладка кожа отдолу. Тази процедура може да помогне за намаляване на бръчките и подобряване на структурата на кожата. Химическият пилинг има няколко разновидности.

  • По-силните химически пилинги се извършват от козметик.
  • По-слабите химически пилинги се постигат чрез използване на различни серуми, като например използване на серум с ретинол. Прочетете повече по-долу.

Лазерно възстановяване на повърхността

При лазерния рисърфисинг се използва лазер за отстраняване на горния слой на кожата и стимулиране на производството на колаген, което може да помогне за намаляване на появата на бръчки и подобряване на текстурата на кожата.

Промяна в начина на живот

Някои промени в начина на живот също могат да помогнат за свеждане до минимум на появата на бръчки на челото. Те включват поддържане на хидратация, здравословна диета, богата на антиоксиданти, използване на слънцезащитни продукти за предпазване на кожата от увреждане от ултравиолетовите лъчи, избягване на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол и овладяване на стреса.

Важно е да се отбележи, че ефективността на тези процедури може да варира в зависимост от индивида и тежестта на неговите бръчки. Освен това тези лечения могат да имат потенциални рискове и странични ефекти, така че е важно да се обсъдят всички възможности с квалифициран медицински специалист, преди да се подложите на каквото и да е лечение.

Козметични продукти за намаляване на появата на бръчки на челото

Съществуват няколко козметични продукта, които помагат за намаляване на появата на бръчки. Въпреки че резултатите могат да варират в зависимост от продукта, изброяваме някои общи видове продукти, за които е известно, че са ефективни:

Ретиноиди

Ретиноидите, като например ретинол, и ретиноидите, отпускани с рецепта, като например третиноин, се получават от витамин А и са известни със способността си да стимулират производството на колаген и да подпомагат обновяването на клетките. С течение на времето те могат да помогнат за подобряване на външния вид на бръчките и фините линии.

Серуми с хиалуронова киселина

хиалуроновата киселина е овлажняваща съставка, която може да привлича и задържа влагата в кожата. Серумите, съдържащи хиалуронова киселина, могат да помогнат за стягане на кожата и намаляване на появата на бръчки.

Пептиди

Пептидите са малки протеини, които могат да стимулират производството на колаген и да помогнат за подобряване на еластичността на кожата. Използването на продукти, съдържащи пептиди, може да помогне за намаляване на появата на бръчки и за по-гладка кожа.

Кремове, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите, като например витамините С и Е, могат да помогнат за защита на кожата от увреждане от свободните радикали и да намалят признаците на стареене. Кремове или серуми, съдържащи антиоксиданти, могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки и за подобряване на цялостното състояние на кожата.

Овлажняващи продукти

Поддържането на добра хидратация на кожата с качествен овлажняващ продукт може да помогне за подобряване на появата на бръчки чрез изпъване на кожата и намаляване на видимостта на фините линии и бръчките.

Слънцезащитни продукти

Защитата на кожата от увреждане от слънцето е от ключово значение за предотвратяване на бръчките. Широкоспектърните слънцезащитни продукти с висок SPF трябва да се използват ежедневно, за да предпазят кожата от вредните UV лъчи.

Не забравяйте, че индивидуалните резултати могат да варират и е важно да изберете продукти, подходящи за вашия тип кожа и проблеми. Също така е препоръчително да се консултирате с дерматолог или специалист по грижа за кожата, за да определите най-добрите продукти за вашите специфични нужди.

Ресурси:

Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans – PMC (nih.gov)

Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety – PMC (nih.gov)

Effects of antioxidant supplementation on the aging process – PMC (nih.gov)

Anti-Wrinkle Benefits of Peptides Complex Stimulating Skin Basement Membrane Proteins Expression – PMC (nih.gov)

Anti-aging and Sunscreens: Paradigm Shift in Cosmetics – PMC (nih.gov)

© 2021 nashezdrave.eu