info@nashezdrave.eu

Бял трън – потребителски мнения и опит

Черният дроб и жлъчният мехур
Бял трън - потребителски

Бял трън – потребителски мнения и опит

Белият трън е билка, която наподобява магарешки бодил. От пръв поглед привлича вниманието с лилавите си цветове. Истинското му значение обаче се крие най-вече в семената. Те съдържат редица ценни вещества, особено силимарин. Благодарение на тях белия трън носи много положителни ефекти за човешкия организъм.

Белият трън се използва най-често за лечение и профилактика на черния дроб. Силимаринът насърчава детоксикацията на организма и допринася за по-ефективното възстановяване на черния дроб. Но това не е единствената причина, поради която си струва да го приемате. Съществуват още няколко положителни ефекта, свързани с детоксикацията на организма.

Откъде идва белият трън?

Уникалният бял трън идва от Средиземноморието. Можете да го намерите и на Канарските острови и в Югозападна Азия. Известно е, че като опитомен вид расте само в Централна Европа. Твърди се, че белия трън постепенно се разпространява от Канарските острови към Испания и Централна Европа. Твърди се, че средновековни монаси са го пренесли чак през Алпите. Тази уникална билка се отглежда предимно на топли и сухи места. Тя може да достигне височина до 1,5 метра.

Хранителен профил

Белия трън носи редица ползи за здравето, главно благодарение на мощната комбинация от вещества, които съдържа. Кои съставки са отговорни за ефективното действие на тази билка?

Силимарин

Силимаринът се счита за най-известното и най-ефективното вещество в белия трън. Като цяло той е мощен антиоксидант, който принадлежи към групата на флавонолигнаните. Известно е, че той се образува непрекъснато белия трън, особено през втората половина на септември и при температури около 25 градуса по Целзий. Най-високата концентрация на силимарин се намира директно в семената на плода.

Протеин

Протеините, които се съдържат в белия трън, влияят на много части на човешкото тяло. Например мускулите, костите, кожата или косата. В същото време те участват в регенерацията на клетките и също така допринасят за усвояването на хранителните вещества в организма. Протеините играят редица ключови роли, без които правилното функциониране на организма не би било възможно. Ето защо те са незаменими в контекста на магарешкото мляко.

Ненаситени мастни киселини

Белия трън съдържа и ненаситени мастни киселини, или с други думи, омега-3 мастни киселини. Организмът не може да ги създаде сам, затова трябва да ги приемаме чрез храната. Те обаче не присъстват в достатъчни количества в храната. Ето защо решението е в хранителните добавки.

Особено препоръчителни са тези, които съдържат бял трън, тъй като тази билка включва в по-голяма степен омега-3 мастни киселини. Тяхната роля е да намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, да спомагат за поддържането на подходящи нива на холестерола и не на последно място – да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Аминокиселини

Като цяло белия трън съдържа и няколко вида аминокиселини. Смята се, че те участват в преноса и съхранението на хранителни вещества, ускоряват възстановяването на организма, а също така предпазват мускулната маса по време на загуба на тегло. В допълнение към аминокиселините, белия трън съдържа и витамин Е и кверцетин. Известно е, че витамин Е има силно противовъзпалително действие, както и кверцетинът, който има и антиалергични свойства.

Какви са потвърдените ефекти на Белия трън?

Много експерти смятат, че белият трън е най-доброто естествено средство за лечение на черния дроб. Това е и причината, поради която се използва от стотици години. Той не само го детоксикира и подхранва, но освен това може значително да помогне при лечението на различни заболявания, независимо дали става въпрос за омазняване на черния дроб или цироза. Ефектът му е наистина забележителен, като първите промени към по-добро започват да се проявяват върху черния дроб само след седмица употреба. При лечение с бял трън за детоксикация и регенерация на черния дроб, което трябва да продължи поне 3 месеца, всички повишени чернодробни ензими могат да се нормализират.

Детоксикация на тялото

Като детоксикира черния дроб, белият трън допринася и за цялостната детоксикация на организма. Той ускорява отделянето и елиминирането на различни токсини, тежки метали и други нежелани вещества, които се срещат в организма. Това допринася за цялостното здраве. Детоксикацията на организма често се свързва и с повишаване на енергията и подобряване на цялостната жизненост.

Предотвратяване на мозъчни заболявания

Тъй като силимаринът е мощен антиоксидант, той помага не само на черния дроб, но и на други части на тялото. Например той предотвратява окислителното увреждане на мозъчните клетки, което го прави превантивно средство за много сериозни мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Белия трън има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. В резултат на това той предотвратява влошаването на мозъчните функции, което настъпва естествено в напреднала възраст.

По-кратка и по-качествена кожа

Детоксикиращият ефект на тялото бързо ще се прояви върху кожата. Тъй като в организма има много по-малко токсини и свободни радикали, кожата става по-добра и по-жизнена. Редовната употреба на бял трън може да доведе до намаляване на акнето и различни други кожни заболявания или екземи.

Регулиране на кръвната захар

Според някои изследвания белия трън може да помогне за регулиране на нивата на захарта, което го прави полезен за диабетици. Силимаринът, който може да намали кръвната захар, играе важна роля в това отношение.  Билката може да действа много подобно на някои лекарства за диабет. Това е така, защото тя помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и по този начин понижава нивата на кръвната захар.

Подкрепа на имунитета

Чрез детоксикация на черния дроб и пречистване на организма белият трън подобрява функционирането на имунната система. Последната не е ограничена от различните токсини, които се движат свободно в тялото, и е в състояние да реагира по-добре на заболявания.

 

Отрицателни ефекти и форми на употреба

Не са наблюдавани отрицателни ефекти, но употребата трябва да се избягва от бременни жени, хора с високо кръвно налягане и недостиг на желязо и калций. Белия трън не трябва да се приема заедно с мляко и алкохол. В останалите случаи употребата му е безопасна и без странични ефекти.

Белият трън може да се приема под формата на чай от листата и цветовете, произвеждат се и различни масла и тинктури. Повечето активни вещества обаче се съдържат в плодовете, които се смачкват.

Белия трън – отзиви от нашите клиенти

“Доволен съм от покупката си”

“Топ за мен, супер цена”

“Най-добрата хранителна добавка на най-добра цена”

 

В заключение, впечатляващият набор от ползи, предлагани от белия трън, го превръща в ценно допълнение към здравословния начин на живот. Вековната му репутация на билка, подпомагаща черния дроб, е потвърдена от съвременни изследвания, които подчертават потенциала му за подпомагане на цялостното здраве. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на белия трън го превръщат в обещаващо природно средство, независимо дали се приема като добавка или се приготвя на чай. Както при всяка билкова добавка, консултирайте се с медицински специалист, преди да я включите в диетата си, особено ако вече имате заболяване или приемате лекарства. Използването на силата на белия трън може да бъде точно онази билкова подкрепа, от която тялото ви се нуждае, за да живее по-здравословно и балансирано.

Източници:

 Белия трън – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

 Белия трън: ефекти върху чернодробното заболяване и цирозата и клинични нежелани ефекти: резюме – AHRQ Evidence Report Summaries – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Преглед на клиничните изпитвания, оценяващи безопасността и ефикасността на белия трън (Silybum marianum [L.] Gaertn.) (sagepub.com)

© 2021 nashezdrave.eu