info@nashezdrave.eu

Костите са вашата основа: лечение на остеопорозата профилактика

Стави и ставни заболявания - причини и решения
лечение на остеопорозата

Костите са вашата основа: лечение на остеопорозата профилактика

Представете си за момент баба си, която ви е разказвала истории за приключенията си или за това как е изкачвала планини в разцвета на силите си. Но късните ѝ години са белязани от непредвиден, често невидим враг – остеопороза. Едно обикновено спъване води до тежка фрактура на тазобедрената става, която променя живота ѝ завинаги. В живота нашите кости са здравата опора, на която се крепи всичко останало. Те носят тежестта на нашето съществуване, в буквален и преносен смисъл. Но вие не искате да живеете в къща, построена върху слаба основа, или да се движите върху мост, който се клати на ръба на срутването. Остеопорозата, едно на пръв поглед тихо и невзрачно заболяване, заплашва да се превърне в рушащата се основа на тялото ни. В тази статия ще обсъдим същността на здравето на костите, рисковите фактори, които създават предпоставки за това скрито заболяване, и стъпките за превенция и лечение.

Най-важните неща за остеопорозата

Остеопорозата е заболяване, което води до отслабване на костите. Костите ви са по-тънки и по-малко плътни, отколкото би трябвало да бъдат. Хората с остеопороза са много по-склонни да развият костни фрактури (счупвания на костите). Обикновено костите ви са достатъчно плътни и здрави, за да поддържат теглото ви и да поемат повечето видове удари. С напредването на възрастта костите ви естествено губят част от плътността си и способността си да се възстановяват. Ако страдате от остеопороза, костите ви са много по-крехки, отколкото би трябвало да бъдат, и са много по-слаби.

Повечето хора не знаят, че имат остеопороза, докато не си счупят кост. Остеопорозата може да повиши вероятността от счупване на някоя от костите ви, но сред най-често засегнатите кости са вашите:

  • тазобедрени стави (фрактури на тазобедрената става).
  • китки.
  • гръбначния стълб (фрактури на прешлените).

Счупвания обаче могат да възникнат и в други кости, например в рамото или таза. Понякога кашлица или просто кихане могат да причинят счупване на ребра. Колкото по-рано Вашият лекар диагностицира остеопорозата, толкова по-малка е вероятността да получите фрактури на костите. Поискайте от Вашия личен лекар да Ви направи изследване на костната плътност, особено ако сте на възраст над 65 години, имали сте фрактура на костите след 50-годишна възраст или ако някой от Вашето биологично семейство има остеопороза.

Начинаеща остеопороза? Загуба на костна маса

Етапът преди остеопорозата се нарича остеопения. Тогава тестът за костна плътност показва, че имате по-ниска костна плътност от средната за възрастта ви, но не достатъчно ниска, за да бъде класифицирана като остеопороза. Остеопенията не винаги води до остеопороза. Това зависи от много фактори.

Ако имате остеопения, има стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате здрави кости и да намалите риска от развитие на остеопороза. Вашият лекар може също така да Ви предпише едно от леченията за укрепване на костите, които се дават на хора с остеопороза, в зависимост от това колко слаби са костите Ви и колко голям е рискът да счупите кост.

Вляво можете да видите пример за това как изглеждат здравите кости. Отдясно виждате състояние, при което остеопорозата вече е в по-сериозен стадий, и как тя непрекъснато разрушава тази кост.

остеопороза

Предотвратяване на остеопороза

Ако сте изложени на риск от развитие на остеопороза, трябва да предприемете мерки, които да ви помогнат да поддържате здрави кости. Това може да включва:

  • редовни физически упражнения, за да поддържате костите си възможно най-здрави.
  • здравословно хранене – включително храни, богати на калций и витамин D.
  • приемане на дневна добавка, съдържаща 10 микрограма витамин D.
  • промени в начина на живот – например спиране на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол.

Причини за остеопороза

Загубата на костна маса е нормална част от стареенето, но при някои хора тя се губи много по-бързо от нормалното. Това може да доведе до остеопороза и повишен риск от фрактури на костите. Жените губят костна маса по-бързо през първите години след менопаузата. Жените са изложени на по-голям риск от остеопороза, отколкото мъжете, особено ако менопаузата е започнала рано (преди 45-годишна възраст) или ако яйчниците им са били отстранени. Остеопорозата обаче може да засегне и мъже, по-млади жени и деца. Много други фактори също могат да повишат риска от остеопороза, включително:

  • прием на високи дози стероиди за повече от 3 месеца.
  • други заболявания – например възпалителни заболявания, заболяваниясвързани с хормоните или нарушения на абсорбцията.
  • фамилна анамнеза за остеопороза – особено фрактура на тазобедрената става при единия от родителите
  • продължителна употреба на някои лекарства, които могат да повлияят на здравината на костите или на нивата на хормоните, като например таблетките с антиестроген, които много жени приемат след рак на гърдата.
  • хранително разстройство, като анорексия или булимия.
  • недостиг на калций през целия живот
  • нисък индекс на телесна маса (ИТМ).
  • малко упражнения и пренебрегване на упражненията
  • прекомерно пиене и пушене.

Първата стъпка в лечението на остеопорозата – диагностика

Препоръките за лечение често се основават на оценка на риска от счупване на костите през следващите 10 години въз основа на информация, като например изследване на костната плътност. Ако рискът не е висок, лечението може да не включва медикаменти, а да се съсредоточи върху промяна на рисковите фактори за загуба на костна маса и падания.

Изследване на костната плътност

Вашият лекар може да ви насочи към този тест, за да измери здравината на костите ви. С помощта на рентгенови лъчи се измерва количеството калций и други минерали в костите Ви. Тестът за костна плътност използва ниски нива на рентгенови лъчи, за да измери плътността и съдържанието на минерали в костите Ви. Той е подобен на типична рентгенова снимка. Това е амбулаторна процедура, което означава, че няма да се наложи да останете в болницата. Можете да се приберете вкъщи веднага след приключване на изследването. При това изследване не се използват игли или инжекции. Това е кратка, безболезнена процедура, която отнема от 10 до 20 минути, в зависимост от сканираната част на тялото. Костната Ви плътност може да бъде сравнена с тази на здрав млад възрастен човек. Разликата се изчислява като стандартно отклонение (SD) и се нарича Т-скала. Стандартното отклонение е мярка за променливост, основана на средната или очакваната стойност. Резултатите от Т могат да бъдат:

  • над -1 SD е нормално
  • между -1 и -2,5 SD показва загуба на костна маса и се определя като остеопения
  • под -2,5 показва загуба на костна маса и се определя като остеопороза

Лечението на остеопорозата се основава на лечението и профилактиката на костните фрактури и използването на лекарства за укрепване на костите. Решението дали се нуждаете от лечение зависи от риска да счупите кост в бъдеще. Той ще се основава на редица фактори, като например Вашата възраст, пол и резултатите от изследването на костната плътност. Ако все пак се нуждаете от лечение, Вашият лекар може да Ви предложи най-безопасния и ефективен план за лечение.

Втората стъпка в лечението на остеопорозата – медикаменти и промяна в начина на живот

Вашият лекар ще ви предложи комбинация от лечения, които ще забавят загубата на костна маса и ще укрепят съществуващата костна тъкан. Най-важната част от лечението на остеопорозата е предотвратяването на костните фрактури. Най-често срещаните лечения за остеопороза включват:

  • Упражнения: Редовните упражнения могат да укрепят костите и всички свързани с тях тъкани, като мускули, сухожилия и връзки. Вашият лекар може да ви предложи упражнения със собствено тегло, за да укрепите мускулите си и да тренирате равновесието си. Упражненията, при които тялото ви работи срещу гравитацията, като ходене, йога или пилатес, могат да подобрят силата и равновесието ви, без да натоварват прекалено много костите ви. Може да се наложи да работите с физиотерапевт, за да намерите подходящите за вас упражнения и движения.
  • Витаминни и минерални добавки: може да се нуждаете от хранителни добавки с калций или витамин D, които се продават без рецепта или са предписани. Вашият лекар ще Ви каже от какъв вид се нуждаете, колко често трябва да ги приемате и какви дози са Ви необходими.
  • Ново лечение на остеопорозата: Вашият лекар ще Ви каже кои лекарства, отпускани с рецепта, са най-подходящи за Вас и Вашия организъм. Най-честите лекарства, които доставчиците използват за лечение на остеопороза, включват хормонална терапия, като естрогенно заместване или тестостерон, и бифосфонати. Хората с тежка остеопороза или висок риск от фрактури може да се нуждаят от лекарства, включително аналози на паратиреоидния хормон (ПТХ), деносумаб и ромозозумаб. Тези лекарства обикновено се прилагат под формата на инжекции.

Последните медикаменти за остеопороза са ефективни като възможности за лечение, но могат да имат значителни странични ефекти. Те се предписват предимно на хора, на които не помагат по-малко инвазивните методи на лечение.

Помогнете си с добавки

Хранителните добавки могат да играят важна роля в лечението на остеопорозата, тъй като осигуряват основни хранителни вещества, които поддържат здравето на костите. Въпреки че е важно хранителните вещества да се набавят предимно чрез балансирана диета, хранителните добавки могат да бъдат полезни за хора, изложени на риск от остеопороза или диагностицирани с това заболяване. Ето няколко основни хранителни добавки, които често се препоръчват на хора с остеопороза:

  • Калций: Липсата му може да доведе до отслабване на костите. Препоръчително е възрастните да получават около 1000-1200 милиграма калций дневно, предимно от хранителни източници като млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и обогатени храни. Много хора обаче може да се нуждаят от калциеви добавки, за да покрият дневните си нужди, особено ако имат ограничения в храненето или проблеми с усвояването.
  • Витамин D: Витамин D е от съществено значение за усвояването на калция в червата. Той също така помага за регулирането на калция и фосфора в кръвта, което е важно за минерализацията на костите. Препоръчителната дневна доза витамин D варира в зависимост от възрастта и други фактори, но често се препоръчва възрастните да се стремят към 600-800 IU (международни единици) на ден. Лекарят може да препоръча по-високи дози за тези, които имат недостиг.
  • Магнезий: Магнезият допринася за здравето на костите, като увеличава тяхната минерална плътност. Той участва в образуването и метаболизма на костите. Препоръчителната дневна доза магнезий варира в зависимост от възрастта и пола, но хранителни източници като ядки, семена и зелени листа могат да помогнат за задоволяване на нуждите от магнезий. Ако диетата ви е недостатъчна, вашият лекар може да препоръча хранителна добавка с магнезий.
  • МСМ: МСМ е източник на естествена сяра, която играе роля в много телесни процеси. МСМ, или метилсулфонилметан, е естествено съединение, което се съдържа в храни като пресни зеленчуци, месо и млечни продукти. В повечето случаи обаче не приемаме достатъчно от него от храната, затова се препоръчва и приемът му под формата на хранителни добавки. Той подпомага регенерацията и подхранването на ставите и ставния хрущял и има противогъбично и антибактериално действие.
  • Колаген: Колагенът е важен компонент на костите и играе роля в поддържането на тяхната структура и здравина. При остеопороза, която се характеризира с отслабване на костите, добавката на колаген може да помогне за поддържане на здрава костна маса. Освен за костите, колагенът допринася и за здравето на ставите и хрущялите. Добавките с колаген допринасят за поддържане на здравето на ставите и за облекчаване на болката, свързана с остеопорозата. Изберете най-добрия колаген с помощта на нашата статия.

© 2021 nashezdrave.eu