info@nashezdrave.eu

Пристъпи на паника: какво представляват, защо се появяват и как да се справяме с тях

Психично здраве
Пристъпи на паника

Пристъпи на паника: какво представляват, защо се появяват и как да се справяме с тях

Представете си следния сценарий: Всичко изглежда нормално и изведнъж ви сполетява. Сърцето ви се разтуптява, сякаш се опитва да избяга от гърдите ви. Дланите ви треперят, а дишането ви е повърхностно и учестено. Чувствате непреодолим страх, сякаш нещо ужасно ще се случи, въпреки че няма видима причина за това. Добре дошли в света на паническите атаки. Паническите атаки са като емоционални бури, които могат да ви връхлетят от нищото и да ви накарат да се почувствате уязвими. Това са интензивни пристъпи на страх и тревожност, които могат да бъдат направо ужасяващи, често придружени от прилив на физически усещания, имитиращи сърдечен удар или животозастрашаващо събитие. Тези епизоди не са необичайни; в действителност милиони хора по света ги преживяват.

В тази статия ще ви покажем точно това – пътешествие в объркващото царство на паническите атаки. Ще разгледаме какво представляват те, защо се появяват и как могат да повлияят на живота ви. Не е нужно обаче да се притеснявате, защото ще разгледаме и стратегии, които да ви помогнат да преодолеете тези проблеми и да си възвърнете контрола. Независимо дали сте човек, който е преживял панически атаки от първа ръка, познавате някой, който ги е преживял, или просто се опитвате да разберете по-добре това мистериозно явление.

Най-често срещаните симптоми

Пристъпите на паника обикновено започват внезапно, без предупреждение. Те могат да настъпят по всяко време – когато шофирате кола, когато сте в мола, спите или дори по средата на бизнес среща. Може да ги получавате от време на време или да се появяват често. Те също имат много варианти, но обикновено симптомите достигат своя пик в рамките на няколко минути. След като преминат, може да се почувствате уморени и изтощени. Обикновено те включват някои от следните признаци или симптоми:

  • Сърдечен ритъм – Представете си сърдечния си ритъм като неуморно биене на барабани, чийто ритъм е по-бърз, отколкото някога сте предполагали. Един от характерните симптоми на паническата атака е учестеното сърцебиене. Нерядко по време на паническа атака сърдечният ви ритъм рязко се повишава, което ви кара да се чувствате така, сякаш гръдният ви кош може да се пръсне. Това е плашещо усещане, но то е характерно за хората, които изпитват панически атаки.
  • Затруднено дишане – Представете си, че дишате през тънка сламка. Всяко вдишване ви се струва повърхностно и недостатъчно, така че се задъхвате да си поемете въздух. Недостигът на въздух е друг често срещан симптом по време на пристъпи на паника. Сякаш запасите от кислород в света внезапно са намалели, което засилва чувството за безпомощност.
  • Прекомерно изпотяване – дланите ви стават влажни, а на челото ви се появява студена пот. Обилното изпотяване, особено на дланите и подмишниците, е типична реакция на прилива на тревожност, който съпътства паническата атака. Реакцията на тялото ви “бий се или бягай” е в разгара си и потенето е един от начините да се подготвите за действие, дори когато няма реална заплаха.
  • Нестабилни крака и усещане за падане – Случвало ли ви се е да се чувствате толкова замаяни, че земята под краката ви да изглежда нестабилна? Замайването е друг симптом, който може да ви накара да се почувствате откъснати от реалността по време на пристъпи на паника.
  • Преувеличени усещания – Паническите атаки могат да объркат тялото ви и да предизвикат различни физически усещания. Например болката в гърдите е често срещан симптом, който може да имитира сърдечен удар. Не е изненадващо, че много хора се озовават в спешното отделение, вярвайки, че са изправени пред животозастрашаваща ситуация.
  • Ужасяващ страх – Може би най-обезпокоителният симптом от всички е самият непреодолим страх. По време на паническа атака може да ви обхване силно, ирационално чувство за предстоящо бедствие. Този емоционален аспект може да бъде също толкова изтощителен, колкото и физическите симптоми, ако не и повече.
  • Загуба на контрол – Усещането за загуба на контрол може да бъде парализиращо. Пристъпите на паника често ви карат да се чувствате във властта на невидима сила и да не можете да възстановите контрола над собственото си тяло и ум.

Тези симптоми, проявяващи се заедно, създават ураган от тревожност. В тази статия обаче не само ще разгледаме причините за тези симптоми, но и ще ви разкрием стратегии, които ще ви помогнат да възстановите самообладанието си и да се научите да преодолявате бурята на паническите атаки с по-голяма устойчивост.

Какво всъщност ги причинява?

Експертите не знаят точно защо някои хора изпитват пристъпи на паника или развиват паническо разстройство. Мозъкът и нервната ви система играят ключова роля за това как възприемате и управлявате страха и тревожността. Учените смятат, че причината за тези състояния може да е дисфункция на амигдалата – частта от мозъка, която обработва страха и други емоции. Те също така смятат, че химическият дисбаланс на гама-аминомаслената киселина (GABA), кортизола и серотонина може да играе голяма роля. Рискът от паническо разстройство се увеличава, ако имате:

  • Семейна анамнеза: Тревожните разстройства, включително пристъпите на паника, често се срещат в семействата. Рискът да ги развиете се увеличава с 40%, ако някой от роднините ви от първа степен (биологични братя и сестри, деца или родители) има това разстройство.
  • Психични заболявания: хората с тревожни разстройства, депресия или други психични заболявания са много по-склонни към пристъпи на паника.
  • Неприятни преживявания в детството: това включва предимно негативни преживявания, случили се на възраст между 1 и 17 години. Тези преживявания обикновено са травматични събития. Тези преживявания могат да допринесат за появата на панически атаки и паническо разстройство.

Често няма конкретен спусък. Но хората, които имат фобия, могат да изпитат свързани с фобията отключващи фактори, които водят до пристъпи. Например човек с трипанофобия (силен страх от игли) може да я изпита, ако му вземат кръв за медицински преглед. За някои хора страхът от тях често е достатъчен, за да предизвика паническа атака.

Заплахи, свързани с пристъпи на паника

Пристъпите на паника не се ограничават само до непосредствените си, интензивни епизоди. Те могат да имат отрицателно въздействие върху физическото ви здраве както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. В този раздел ще разгледаме начините, по които пристъпите на паника могат да повлияят на физическото ви благосъстояние.

Факторът изтощение е една от най-непосредствените физически последици от пристъпите на паника. Емоционалният смут и физическото натоварване, които съпътстват тези епизоди, могат да ви изтощят напълно. Това е все едно да пробягате психически и физически маратон в рамките на няколко минути. Честите пристъпи могат да доведат до хронична умора, която пречи на ежедневието ви и на цялостното качество на живот.

Тревогата и страхът, свързани с пристъпите на паника, могат да нарушат съня ви. Много хора, които ги преживяват, споделят, че имат проблеми със заспиването или със задържането на съня. Това нарушаване на съня може да допринесе за цикъла на тревожност, тъй като липсата на възстановителен сън може да ви направи по-склонни към повтарящи се такива.

Физическите симптоми на пристъпите, особено учестеното сърцебиене и болката в гърдите, могат да бъдат неприятни. Въпреки че сами по себе си те обикновено не са вредни за сърцето ви, страхът и тревожността, които предизвикват, могат да се отразят на сърдечно-съдовата ви система с течение на времето. Стресът и тревожността са известни фактори, допринасящи за сърдечни проблеми, така че е важно да се справите с пристъпите на паника, за да защитите здравето на сърцето си.

Ако имате вече съществуващи заболявания, пристъпите на паника могат да усложнят ситуацията. Например при хора с астма симптомите по време на пристъпи на паника могат да се влошат от повърхностното дишане. По същия начин те могат да влошат стомашно-чревните проблеми, да предизвикат мигрена и други хронични здравословни проблеми.

Как можете да ги управлявате по-добре

Професор Пол Салковскис, професор по клинична психология и приложна наука в университета в Бат, казва, че е важно да не се контролираме от страха от панически атаки. Той описва процеса: “Пристъпите на паника винаги преминават и симптомите не са знак, че се случва нещо опасно”, казва той. “Кажете си, че симптомите, които изпитвате, се дължат на тревожност”.

Не търсете начини за разсейване на вниманието, казва тя. “Преодолейте пристъпа. Продължавайте да опитвате различни неща. Ако е възможно, важно е да се опитате да останете в ситуацията, докато тревожността отшуми. Изправете се пред страха си. Ако не бягате от него, имате възможност да разберете и да се убедите, че нищо няма да се случи. Когато тревожността започне да отшумява, започнете да се фокусирате върху заобикалящата ви среда и продължете да правите това, което сте правили преди. Ако получите кратък, внезапен пристъп на паника, може да е полезно с вас да има някой, който да ви увери, че това ще премине и симптомите не са нещо, за което да се притеснявате.”

Ако по време на пристъпите на паника дишате бързо, дихателните упражнения могат да облекчат другите ви симптоми. Опитайте това:

  1. Дишайте през носа си възможно най-бавно, дълбоко и внимателно.
  2. Издишайте бавно, дълбоко и внимателно през устата
  3. Някои хора смятат, че е полезно да броят от 1 до 5 при всяко вдишване и издишване.
  4. Затворете очи и се концентрирайте върху дишането

дълбоко дишане

Лекарствата, които могат да помогнат за лечението на панически атаки и паническо разстройство, включват например антидепресанти. Някои от тях могат да намалят честотата или тежестта на пристъпите. Личните лекари могат да предпишат инхибитори на обратното захващане на серотонина или инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин. Вашият лекар може да предпише и лекарства против тревожност. Най-често те предписват бензодиазепини за лечение и профилактика. Те помагат при тревожност, но имат потенциал за пристрастяване, затова е важно да ги приемате с повишено внимание.

Методи за превенция

Трябва да се опитате да разберете кой конкретен стрес може да влоши симптомите ви. Важно е да не ограничавате движението и ежедневните си дейности. Опитайте и следното:

  • Практикувайте дихателни упражнения всеки ден, за да предотвратите пристъпите на паника и да ги облекчите, когато се появят.
  • Упражнявайте се редовно, особено аеробни упражнения, които ви помагат да се справите с нивата на стрес, да се освободите от напрежението, да подобрите настроението си и да повишите увереността си.
  • Хранете се редовно, за да стабилизирате нивата на кръвната си захар.
  • Избягвайте кофеина, алкохола и тютюнопушенето – тези вещества могат да влошат пристъпите на паника.
  • Опитайте когнитивно-поведенческа терапия (КПО), за да идентифицирате и промените негативните мисли, които ги предизвикват.

Не забравяйте, че вашето преживяване се споделя от безброй други хора, които са в същото положение. Пристъпите на паника са загадка за мнозина, но като всяка загадка и тя има решение. Те не ви определят и не контролират бъдещето ви. С търпение, практика и подкрепата на хората, които се грижат за вас, можете да преминете през тази нежелана и неприятна фаза.

Източници:

https://www.nhsinform.scot/healthy-living/mental-wellbeing/anxiety-and-panic/how-to-deal-with-panic-attacks

https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/self-care/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4451-panic-attack-panic-disorder

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021

© 2021 nashezdrave.eu