info@nashezdrave.eu

Как контролът на качеството контролира хранителните добавки и козметиката 

Производство и контрол на качеството
контролът на качеството

Как контролът на качеството контролира хранителните добавки и козметиката 

 

В цифровата ера светът на пазаруването претърпя значителна трансформация. Само с няколко кликвания потребителите могат да разгледат широка гама от продукти и да ги получат удобно до дома си. Тази промяна доведе до популярността на платформите за електронна търговия, включително на електронните магазини, специализирани в областта на козметиката и хранителните добавки. Контролът на качеството играе важна роля за поддържане на безопасността и ефикасността на нашите продукти. Чрез контрола на качеството гарантираме, че непрекъснато подобряваме продуктите си и предлагаме продукти с най-висок стандарт. В тази публикация в блога ще обсъдим основните аспекти на контрола на качеството в контекста на електронен магазин за продажба на козметика и хранителни добавки 

Какво представлява контролът на качеството? 

Контролът на качеството обхваща различните процеси и мерки, необходими за поддържане на целостта на продукта, безопасността и съответствието с нормативните изисквания. Всяка стъпка по пътя на контрола на качеството – от осигуряването на най-добрите суровини до прилагането на строги производствени процедури и провеждането на задълбочени продуктови тестове – допринася за това крайният продукт да попадне в ръцете на нашите клиенти.  

В следващите части на тази статия в блога ще разгледаме по-задълбочено ключовите елементи на контрола на качеството, включително снабдяването и избора на продукти, проверката на съставките, производствените процеси, изпитването и анализа, както и опаковането и етикетирането. Ще разгледаме и значението на спазването на нормативните изисквания. 

Основни елементи на контрола на качеството 

Търсене и избор на продукти

По-голямата част от продуктовата гама е съставена от наши собствени продукти с марка NZ в проверена фабрика. Избираме да предлагаме и други марки, но подбираме партньорите си много внимателно. Основният ни партньор е Swanson – американска марка, която от много години се занимава с хранителни добавки и има много високи стандарти за качество. Работим и с редица марки от Европа, главно в областта на козметичните продукти. 

Моля, обърнете внимание, че нашите продукти не са тествани върху животни. Те идват от Европа, където изпитването върху животни е забранено. Това се отнася както за крайния продукт, така и за самите съставки. 

Проверка на съставките 

За продуктите с марка NZ нашата компания отговаря за осигуряването на съставките. Качеството е най-важното изискване и ние работим само с надеждни европейски доставчици. За всяка съставка разполагаме с така наречения сертификат за анализ. Този сертификат съдържа цялата необходима информация за съставката и нейния произход. Произвеждаме продуктите си в по-малки количества, за да поддържаме най-високо качество на суровините 

Производствени процеси 

Повечето от хранителните ни добавки се произвеждат в Словакия. Работим и с фабрики в Чешката република и Унгария, но в по-малка степен. Нашите партньори са сертифицирани фабрики. Предлагаме хранителни добавки на капсули. Използваме капсули с хидроксипропилметилцелулоза като опаковка на капсулите. Това е растителна капсула, така че дори веганите могат да приемат нашите капсули.  

Хранителните добавки на таблетки се нуждаят от различни вещества (например магнезиев стеарат или различни консерванти, като натриев бензоат или бутилиран хидрокситолуен). Поради тази причина нашата компания предпочита хранителните добавки на капсули. 

Капсулите ни съдържат само активни съставки. В случай че поради производствените процеси и консистенцията е необходима добавка, ние използваме силициев диоксид. Силициевият диоксид е естествена съставка и учените отдавна изследват неговото въздействие. Установени са и някои ползи на силициевия диоксид за човешкото здраве, като например положителното му въздействие върху симптомите на остеопороза, върху различни сърдечно-съдови заболявания, върху проблеми на храносмилателната система и върху качеството на косата и ноктите.  

производствени процеси

Възможности за производство на капсули за хранителни добавки 

Напълно автоматичната машина за капсули е най-бързият и следователно най-евтиният вариант. Въпреки това тя се нуждае от ненужни и нездравословни вещества (като магнезиевия стеарат, споменат по-горе), за да може производственият процес да работи без грешки. По този начин се осигурява най-висока производителност. 

Въпреки това нашата партньорска фабрика работи с полуавтоматична машина за капсули. Човешкият фактор е по-ангажиран в процеса. Работниците във фабриката гарантират, че производственият процес протича гладко и без излишни, нездравословни, добавени вещества. Както споменахме по-горе, ако се налага да добавим антислепващ агент към основните активни съставки за постигане на консистенция, използваме силициев диоксид.

Силициевият диоксид е естествена химическа смес от силиций и кислород и също има някои предимства, както може би сте прочели по-горе. Производството с полуавтоматична машина за капсулиране е по-бавно, така че разходите, свързани с производството, са по-високи. Въпреки това, тъй като качеството е наш основен приоритет, ние вярваме, че производството на хранителни добавки само с полезни и безопасни вещества носи очакваните ефекти върху здравето на нашите клиенти.  

полуавтоматична машина

Изпитване и анализ

Тестването и разработването на нови продукти се извършва в лабораторията. Нашата компания работи с химици, за да осигури ефективна комбинация от активни съставки. Придържаме се към стандартите на HACCP, за които можете да прочетете по-долу. Те са тясно свързани с тестването на продуктите с цел отстраняване на опасностите. 

Опаковане и етикетиране

Нашите етикети и бутилки се произвеждат в Полша, тъй като подкрепяме местното производство. Етикетите съдържат цялата важна информация като съставки, препоръчителна употреба и дозировка, основна информация, номер на партидата и срок на годност 

етикети

Съответствие с правните стандарти 

Нашите продукти отговарят на правните стандарти на Европейския съюз. Нашите продукти и отделните им съставки не са тествани върху животни и са без жестокост. Внимателно подбираме съставките, които избираме, и работим само със съставки, които се считат за безопасни в Европейския съюз. Безопасността на тези съставки е гарантирана от обширни научни изследвания.  

Спазваме стандартите HACCP – но какви са те? 

HACCP е съкращение от “Анализ на опасностите и критични контролни точки”. Това е систематичен подход към безопасността на храните, който има за цел да предотврати, намали или отстрани потенциалните опасности в процеса на производство на храни. Категорията храни включва и хранителни добавки. Стандартите на HACCP осигуряват рамка за идентифициране, оценка и контрол на опасностите за безопасността на храните. 

Основните принципи на стандартите HACCP са следните:

Извършване на анализ на риска: идентифициране и оценка на потенциалните биологични, химични и физически опасности, които могат да възникнат на всеки етап от процеса на производство на храни. 

Определяне на критичните контролни точки (ККТ): идентифицирайте точките в производствения процес, където опасностите могат да бъдат контролирани или елиминирани. Това са конкретни стъпки, при които се прилагат мерки за контрол за предотвратяване, намаляване или отстраняване на идентифицираните опасности. 

Определяне на критични прагове: определяме измерими критерии, които трябва да бъдат изпълнени, за да се осигури контрол във всеки идентифициран ККП. Критичните граници често се определят като специфични стойности, като например време, температура, ниво на рН или сензорни свойства. 

Създаване на процедури за наблюдение: ще въведем процедури за наблюдение на ЦК, за да гарантираме, че те са под контрол. Това включва редовно измерване или наблюдение на критичните граници и документиране на резултатите. 

Определяне на коригиращи действия: разработване на процедури за предприемане на коригиращи действия, ако мониторингът показва, че ККТ не е под контрол. Целта на тези действия е да се предотврати достигането на опасни храни до потребителите. 

Установяване на процедури за проверка: установяваме процедури за проверка на ефективното функциониране на системата HACCP. Това може да включва преглед на записите, провеждане на одити и тестване на проби. 

Документиране и водене на записи: водим записи, документиращи системата НАССР, включително анализи на риска, ККТ, критични граници, резултати от мониторинга, коригиращи действия и дейности по проверка. Разполагаме и с така наречения сертификат за анализ за всяка съставка, която използваме при производството на нашите продукти. Този сертификат гарантира надеждността на съставката и цялата необходима информация за произхода и качеството.  

Стандартите HACCP са широко приети в хранителната промишленост и се прилагат, за да се гарантира производството на безопасни хранителни продукти. Те осигуряват проактивен и превантивен подход към безопасността на храните, като се фокусират върху идентифицирането и контрола на опасностите по време на целия процес на производство на храни. 

Прозрачна комуникация 

Прозрачната комуникация е изключително важна за нашата компания. Ние информираме нашите клиенти за отделните съставки в нашите продукти. Работим с доказани изследвания. Всеки факт или полза от отделните продукти и съставки е подкрепен с научни изследвания 

Вярваме, че прозрачната комуникация е в основата на изграждането на доверие между клиента и компанията. Информацията е ключът към вземането на решения. Нашата цел е да подобряваме качеството на живот на клиентите си с надеждни, изпитани продукти.  

Общуваме с нашите клиенти чрез множество платформи. Вярваме, че предоставяме стойност със задълбочена информация на нашите последователи или клиенти.  

В постоянно развиващата се среда на електронната търговия контролът на качеството остава критичен стълб на успеха в производството на козметика и хранителни добавки. Чрез прилагането на строги мерки за контрол на качеството ние гарантираме безопасността, ефикасността и съответствието на нашите продукти с нормативните изисквания. Всяка стъпка по пътя на контрола на качеството – от задълбоченото снабдяване и стриктното тестване до прозрачната комуникация с клиентите – допринася за изграждането на доверие и предоставянето на изключителни продукти. В тази динамична индустрия поддържането на силен ангажимент за контрол на качеството е не само необходимост, но и път към дългосрочен успех и удовлетвореност на клиентите. 

Източници: 

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) | FDA

Food supplements | EFSA (europa.eu)

SILICON AND BONE HEALTH – PMC (nih.gov)

© 2021 nashezdrave.eu