info@nashezdrave.eu

Отслабен имунитет – сбогувайте се с него завинаги

Имунитет - укрепване на имунната система
Отслабен имунитет

Отслабен имунитет – сбогувайте се с него завинаги

 

Всеки ден влизаме в свят, в който сме заобиколени от безкраен брой вируси, бактерии и различни други външни влияния. Тялото ни служи като стена, която ни предпазва от нежелани посетители. Понякога обаче тази стена отслабва и нежеланите посетители проникват в тялото ни. В този момент имунитетът е изложен на риск от заболявания и усложнения на здравето. Не позволявайте имунитетът ви да бъде компрометиран, а стените на тялото – отслабени. Поддържайте го в най-добра форма със здравословен начин на живот и правилна грижа за тялото. 

Отслабен имунитет – ето как можете да го разпознаете 

Забелязваме телата си всеки ден, но разпознаването на компрометирания имунитет може да е трудно. Обикновено се объркваме от симптомите, които могат да бъдат разнообразни и да са свързани с различни заболявания. Ето няколко признака и симптоми, които ни сигнализират, че имунната ни система е отслабена: 

  1. Податливост на инфекции – особено на респираторни инфекции като грип, настинка, възпалено гърло и белодробни инфекции. 
  2. Повишена честота и продължителност на заболяванията, повтарящи се инфекции 
  3. Главоболие 
  4. Възпаление  
  5. Умора 
  6. Болки в мускулите и ставите 
  7. Автоимунни заболявания – заболявания, при които имунната система на организма атакува собствените си клетки и тъкани. 

Също така обръщайте по-голямо внимание на бавно заздравяващите рани. Ако раните заздравяват бавно или се възпаляват, това може да ни подскаже, че имунната система не е достатъчно силна, за да се бори с инфекциите, и забавя регенерацията на тъканите. В противен случай, ако имунната система е претоварена, тя не може да регулира правилно своя отговор и тогава тялото ни има повишена чувствителност към алергии и алергени. 

Казано по-просто, хората с отслабен имунитет боледуват по-често, а продължителността на заболяването е по-голяма. 

Защо имунитетът ви може да е отслабен? 

Имунната система служи като защитен механизъм на тялото ни. Нейната роля е да гарантира, че въображаемите стени (нашето тяло) винаги остават здрави и здрави и не пропускат различни патогени. Съществуват няколко фактора, които допринасят за отслабването на имунитета и увеличават податливостта на организма към инфекции и заболявания. 

Хроничен стрес 

Една от основните причини е хроничният стрес. Ако дълго време функционирате в стресова среда и не можете да контролирате стреса, това може да има отрицателен ефект върху имунната ви система. Когато сме в състояние на стрес, тялото ни произвежда хормони на стреса, които потискат имунния отговор. Това може да доведе до отслабване на способността на организма да се бори с инфекциите и възпалителните процеси. 

Липса на сън 

Друг фактор, който може да отслаби имунитета, е липсата на сън. Сънят не само възстановява мускулите след напрегната физическа дейност, но и възстановява и укрепва имунната система. Липсата на качествен сън може да доведе до намалено производство на антитела, което в комбинация с други имунни фактори ни прави по-податливи на инфекции. 

Нездравословна диета 

Ако се храните нездравословно и организмът ви не разполага с необходимите хранителни вещества, това също може да е причина за отслабването на имунитета ви. Защитните сили на организма отслабват, когато се приемат недостатъчно количество витамини, минерали и антиоксиданти. Опитайте се да прецените дали диетата ви съдържа достатъчно зеленчуци, плодове, протеини и фибри. Не пропускайте приема на тези хранителни вещества, тъй като липсата им може да доведе до неправилно функциониране на имунната система. 

Липса на физическа активност 

Понякога не е достатъчно да се храните здравословно, трябва и да се движите! Липсата на физическа активност също може да допринесе за отслабване на имунитета. Достатъчното движение и физическа активност имат положителен ефект върху организма ни. Физическата активност подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, което осигурява по-ефективен пренос на имунните клетъчни вещества в организма. Освен това при физическите упражнения се освобождават хормони на щастието – ендорфини, които подобряват настроението и имат противовъзпалително действие.   

Съществуват и други фактори, които могат да причинят отслабване на имунитета, като например прием на кортикостероидни лекарства, неспазване на основни хигиенни мерки или възрастта на човека. 

Кликнете върху изображението, за да видите продуктите, които помагат за укрепване на имунитета ви.

имунна система

Митове за отслабения имунитет 

В днешно време хората обръщат повече внимание на грижата за имунната си система. За това може би е виновна ситуацията с коронавирусите, която ни тормози през последните години. С повишения интерес към това как да се грижим правилно за имунната система се появяват редица митове или невярна информация. Подготвихме за вас няколко интересни факта. 

Предпазвайте се от студа, защото той причинява болести! – МИТ 

Зимният сезон е богат на различни вирусни и грипни епидемии. Хората смятат, че за това са виновни ниските температури. Те грешат. Истинската причина са промените в поведението на хората. През зимата се преместваме на закрито, където прекарваме много повече време. Именно в закритата среда вирусите и бактериите се разпространяват по-бързо, отколкото на открито. Тъй като студеното време сближава хората, едно кихане – близък контакт между хора в малко пространство – може да е достатъчно, за да се разпространи настинка. 

Студът определено не е ваш враг! Редовното закаляване подобрява имунната система – то увеличава притока на кръв в дихателните пътища, което позволява на имунните клетки да се придвижват по-бързо.  

Миенето на ръцете “убива” вирусите – МИТ 

Може би ще се изненадате да научите, че миенето на ръцете всъщност не унищожава вирусите. Вирусите не са живи, така че не могат да се възпроизвеждат. Сапунът полепва по мембраната или външната стена на вирусите. Вследствие на това се образува лепкавост, която позволява микробите да бъдат изплакнати с вода. Когато миете ръцете си, вие буквално отмивате вирусите, които могат да ви разболеят. След като измиете старателно ръцете си, не забравяйте да ги подсушите. От сухите ръце е по-трудно да се предадат вируси. 

“Повече спорт = по-добър имунитет” – Колкото повече спортуваме, толкова по-добър е имунитетът ни – МИТ 

Редовната физическа активност под формата на спорт е полезна за нашето тяло. Това не е казано напразно: Ненапразно се казва: “Прекалено много от всичко е вредно!” Това правило се вписва идеално в сътрудничеството между прекомерния спорт и имунната система. Ако подлагате тялото си на голямо физическо натоварване, без да имате достатъчно време за почивка, това има подобно натоварващо въздействие върху организма, както прекомерният стрес, който отслабва имунитета. Не забравяйте да давате на тялото си достатъчно почивка след усилени физически упражнения. 

Сезонните алергии са признак за отслабена имунна система – МИТ 

Обратното е вярно. Сезонните алергии са резултат от свръхактивен имунен отговор, който приема малките частици във въздуха за вредни микроорганизми. Алергиите могат да се разглеждат като отличителен белег на прекалено бдителна имунна система. Алергиите не се предизвикват от бактерии или вируси. При алергиите организмът реагира на частици (полени, прах, плесени), които попадат в него като потенциален патоген. 

БОНУС: Добрият кокоши бульон лекува настинки – МИТ 

Колкото и добре да звучи, купичката супа не е лек за никого. За съжаление самата супа не може да се похвали с магически лечебни способности. Не е нужно да свеждате глава в траур и да спрете да я ядете. Супата от кокошки, особено добрата домашна, е чудесен начин да си набавите обилна храна по вкусен начин. Тя е пълна с качествени съставки и антиоксиданти от зеленчуците, които могат да помогнат на тялото ви да се презареди, когато имате нужда от това.  

Как можете да подкрепите отслабената си имунна система? 

Успяхте ли да прочетете дотук? Тогава вече знаете какво може да отслаби имунитета ви и какви митове се разпространяват за имунитета. Въпреки това все още се чудите как можете да подкрепите имунната си система. Това е лесно. Просто трябва да избягвате нещата и начините, които отслабват имунитета ви. 

Промяна в начина на живот 

Опитайте да промените начина си на живот. Отделяйте поне 30 минути на ден за упражнения. Това не е трудно – разходете се сред природата, занимавайте се с йога, посетете фитнес център или опитайте групови упражнения – има от какво да избирате. Не е достатъчно само да отидете във фитнес центъра, за да се снимате! Дайте на тялото си достатъчно почивка под формата на качествен сън. Препоръчителната продължителност на съня за възрастни е от 7 до 9 часа. Не спете обаче през целия уикенд. Намалете до минимум стреса и подобрете психическото си състояние, избягвайте дългосрочния стрес.  

Здравословна диета 

Не забравяйте здравословното хранене. Когато купувате храни, избирайте такива, които са богати на витамини, минерали и имат висока хранителна стойност. Направете диета, която е богата на протеини, бобови растения, съдържа плодове, богати на витамин С и D, но ако посегнете към какъвто и да е плод или зеленчук, това ще бъде правилният избор. Най-добри са цитрусовите плодове, ябълките, малините, къпините, а сред зеленчуците – броколи, спанак или моркови. Зеленият чай и куркумата ще се погрижат за антиоксидантния ефект. Не пропускайте рибата, тя е богата на омега-3 мастни киселини и избягвайте пържените храни, прекомерното пиене на алкохол и се препоръчва да ограничите тютюнопушенето. 

Хранителни добавки 

Както можем да научим от различните реклами, които ни връхлитат от всеки ъгъл, можем да укрепим имунната си система, като приемаме подходящи хранителни добавки. 

Витамин С 

Витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки и по този начин спомага за укрепване и подобряване на имунната система. Той има противовъзпалително действие и е мощен антиоксидант.  

В-комплекс 

В-комплексът е група витамини от група В, които са важни за функционирането на нашия организъм. Те подпомагат производството на антитела (В6) и бели кръвни телца (В6; В9; В12), имат противовъзпалителен ефект (В6; В12) и подпомагат производството на енергия в клетките (В1; В2; В3; В5), за да може организмът да се бори с инфекциите и болестите.  

Акай Бери 

Тъмносините плодове, които растат на дърветата Акай в Южна Америка, стават все по-популярни и на наша територия. Известен е още като Acai Berry и е един от най-мощните естествени антиоксиданти и най-здравословният плод на планетата. Той е чудесен за поддържане на имунната система.  

Куркумин 

Куркуминът, активната съставка на куркумата, също заслужава да бъде споменат. Подобно на гореспоменатите хранителни добавки, тя има противовъзпалително, антиоксидантно действие, насърчава производството на бели кръвни клетки и антитела. Освен това спомага за образуването на цитокинин – протеин, който регулира имунния отговор. 

Предоставихме ви интересна информация за имунната система. Предоставихме ви кратко и лесно ръководство за това как да подобрите имунната си система. Всичко зависи от вас. Не се колебайте, започнете още днес и предотвратете неприятните заболявания.  

© 2021 nashezdrave.eu